Avfallshåndtering

From Biomedhms
Click here for English

Generelt

Alt avfall skal sorteres etter type. Det er VIKTIG at rutinene blir fulgt og at man spør dersom man er i tvil på hvordan avfallet skal håndteres. Som et hovedprinsipp skal den som produserer avfall, rydde opp etter seg.


Farlig Avfall

Retningslinjene har til formål å sikre at farlig avfall blir tatt hånd om på en slik måte at det ikke skaper forurensing eller skade på menneske eller dyr, eller kan medføre fare for dette. Alt farlig avfall skal deklareres med elektronisk skjema som finnes i HMS-portalen til UiB.


Klassifisering

Alt kjemikalieavfall som i henhold til lover og forskrifter blir klassifisert som farlig avfall skal deklareres og settes i rom for farlig avfall (se oversiktskart).

Universitetet i Bergen har nulltoleranse for utslipp av kjemiske stoffer til avløp. I praksis blir derfor alt kjemikalieavfall å regne som farlig avfall.

Hansker og annet forbruksmateriell som er blitt lett tilgriset av kjemikalier i forbindelse med laboratorieforsøk, kan kastes som problemavfall.

Emballasje

Så langt det er praktisk mulig er det ønskelig at alt farlig avfall blir levert i original emballasje. Sett da original emballasjen i en rød boks på avfallsrommet etter å ha deklarert avfallet. Dersom dette ikke er mulig, bruk egne beholdere, bokser eller plastkanner som tilfredsstiller de krav som blir stilt til opp-bevaring av det enkelte avfallet. Flere mindre kanner og bokser skal samles i en rød avfalls boks - hver rød boks skal bare inneholde avfall med samme avfalls-stoffnummer.

HUSK å deklarere alt farlig avfall. Bruk elektronisk skjema som finnes i HMS-portalen til UiB..


For større mengder flytende avfall kan man benytte plastkanner (10 liter) som finnes på rom for farlig avfall (se oversiktskart).


Bruk blå kanner til flytende kjemikalier med halogen og hvite kanner til flytende kjemikalier uten halogen.


NB! Væskeavfall som avgir eller kan avgi gass/høyt damptrykk skall ikke samles i glassflasker! I slike tilfeller er det fare for at flasken sprekke/eksplodere!

Deklarering og merking

Avfallsbesitter skal fylle ut elektronisk skjema ”Deklarasjonsskjema for farlig avfall ved UiB”, Deklarasjons-skjema finner man på UiB’s hjemmesider under farlig avfall i HMS-portalen.

Alle felt med rød stjerne i skjemaet må fylles ut. Ferdig utfylt sendes automatisk til avfallskontakten ved institutt og til avfallsbesitter ved å trykke SEND nederst på skjemaet.

Dette resymeet av deklarasjonsskjemaet som du mottar på e-post skrives ut og festes på den røde boksen eller kannen med farlig avfall.

Henting

Plasser det merkette farlige avfallet på rom for farlig avfall i første etasje (se oversiktskart).


Avfallskontakt ved IBM og driftsleder sørger for at egen rutine for henting blir fulgt. Farlig avfall blir hentet ved behov.

Eksplosivt Avfall

Avfall som er eksplosivt er vanskelig å få transportert og levert til godkjent mottak. Alle som arbeider med kjemikalier må derfor være oppmerksom på de kjemiske forbindelsene som kan være potensielt eksplosive, enten ved innkjøp eller ved lagring over tid (for eksempel peroksider).

For å unngå problemer med eksplosiver skal en følge Universitetet i Bergen sine rutinene for håndtering av eksplosive kjemikalier.Her finnes også en liste over vanlige eksplosive kjemikalier.

Dersom du ønsker å avhende eksplosivt avfall ta kontakt med avfallskontakt ved IBM Juha Vahokoski (Juha.Vahokoski@uib.no | 55 58 60 53 | Fellesavdelingen 6etg).





Radioaktivt avfall

Alt avfall fra radioaktive kilder skal plasseres i svarte avfallsbeholdere.

Det er flere typer radioaktivt avfall og disse skal behandles forskjellig.

  • Nuklider som kan oppnå decay innen ett år, for eks. F-18, P-32, P-33, Cr-51, I-124.
  • Nuklider som ikke oppnår decay innen ett år. De mest brukte er H-3, C-14 og I-125. De svarte beholderne må inneholde en samlet aktivitetsmengde som er mindre enn unntaksgrensen, og kan sendes som radioaktivt avfall til Senja Avfall IKS etter avtale.
  • Nuklider som ikke oppnår decay innen ett år, og som inneholder nuklider med samlet aktivitetsmengde som er større enn unntaksgrensen. Eksempel her er uranyl-acetat. Denne type avfall må sendes til IFE som radioaktivt avfall.

Merking av svarte avfallsbeholdere

Fest klistremerker (se bilde) på minst to sider av den svarte avfallsbeholderen. Klistremerker er tilgjengelig i avfallsrommet til isotoper (1A109aF).

Radioaktivt-avfall.jpg

Lagring av nuklider som oppnår decay innen et år (f.eks. F-18, P-32 og I-124)

I tilleggtil klistremerker, skal den svarte avfallsbeholderen merkes tydelig med et godt festet deklareringsskjema med innhold:

  • nuklide
  • samlet aktivitetsmengde
  • pakkedato
  • navn

Etter pakking settes den svarte avfallsbeholderen til decay i rom første etasje (se oversiktskart). Husk deklarer det radioaktive avfallet med avfallsskjema for farlig avfall som finnes på HMS-portalen (Deklarerer avfallet i elektronisk skjema), da får avfallsansvarlig beskjed. I tillegg må man huske å veie avfallsbeholderen nøyaktig. Se (lenken) for mer informasjon. Når isotopen har «tikket ut» etter ca 10 halveringer, skal avfallet behandles som vanlig problemavfall. Dette ordner avfallskontakten.

Mellomlagring av radioaktivt avfall som skal sendes til avfallsmottak:

Merking av radioaktivt avfall

I tillegg til klistremerker, skal den svarte avfallsbeholderen merkes tydelig med et godt festet deklareringsskjema med innhold: nuklide, samlet aktivitetsmengde, vekt, pakkedato og navn. Etter pakking settes den svarte avfallsbeholderen til mellomlagring i rom i første etasje (se oversiktskart). Husk deklarer det radioaktive avfallet med avfallsskjema for farlig avfall som finnes på HMS-portalen, da får avfallsansvarlig beskjed. I tillegg man må huske å veie avfallsbeholder nøyaktig.

Forsendelse til avfallsmottak

For avfall under unntaksgrensen som skal sendes til Senja for forbrenning, må avfallskontaken fjerne klistermerker for radioaktivt avfall før forsendelse (unntakskolli), og merke de svarte avfallsbeholderne med hvit tusj med deklarasjonsnummer. Radioaktivt avfall til IFA sendes som normalt uten å fjerne klistermerker. Dette ordner avfallskontakten.

Problemavfall

Patologisk avfall

Alt avfall som inneholder dyr og rester av vev, celler, mikroorganismer og blod er problemavfall. Dersom dette avfallet representerer noen smittefare skal det autoklaveres før det plasseres i en gul plastbeholder (30 eller 50 liter). I tillegg samles også prøveglass- /rør, hansker og annet tilgriset materiale i gule plast-beholdere.

Stikkende, skjærende avfall samt glassavfall

Kanyler, skalpellblad, knivblad, barberblad og annet stikkende/skjærende avfall av metall. Dette skal samles i kanylebokser (gule plastbokser) eller andre plastflasker. Helt eller knust glass og annet stikkende/skjærende avfall av glass, kan samles i kanylebokser (gule plastbokser) eller andre plastflasker som samles i gule plastbeholdere (30 eller 50 liter). Større glass/knust glass samles direkte i gul plastbeholder for problemavfall.

Cytostatika

Alt avfall en får ved bruk av cytostatica er problemavfall, men rester av stamløsningen er farlig avfall og skal håndteres deretter.

Emballering

Problemavfall samles i gule plastbeholdere på 30 eller 50 liter og lokket settes på først når de er fulle.

Kanylebokser og/eller plastflasker med stikkende og skjærende avfall skal også pakkes i plastbeholdere. Større glass/knust glass kan samles direkte i plastbeholderen.

Kanylebokser, plastbeholdere samt merkelapper til emballering av problemavfall finner en på rommet for lagring av farlig avfall i første etasje (se oversiktskart).


NB! Husk: Lokket må IKKE settes på før beholderen er full. Lokket har limkant og blir limt fast når det trykkes på beholderen og kan ikke tas av igjen.

Merking

Oransje merkelapp med «FORBRENNING» skal limes på beholderen. Merkelappene finner en på rommet for lagring av farlig avfall, første etasje (se oversiktskart).

Klistrelapp for avfall som skal til forbrenning.
Finnes på rom for farlig avfall.

Kryss av for avfalls type og skriv på:

  • dato
  • institutt/avdeling
  • telefonnummer
  • fullt navn med blokkbokstaver

Henting

Plasser den gule boksen, etter korrekt merking, på avfallskjølerommet i første etasje (se oversiktskart). Problemavfall blir vanligvis hentet hver onsdag.


Merk! Særlig ordning for avhenting av problemavfall fra grå sone, 7. et. (kontaktperson: Torhild Sunde)

Forbruksavfall

Papp- og papir avfall

Ved utgang til heise-området i 5., 6. og 7. et. og ved vareheisen i øst i 2. og 4. et. er det avfallsstasjon for papp og papir. For pappkartongene er det en fordel å skjære opp "tapen" i bunn og topp av kartongene slik at de med letthet kan brettes før de legges i bosspannet. Større kartonger fraktes til bossrommet i første etasje ved komprimatoren (se oversiktskart).

Teknisk fellesavdeling har ansvar for å bytte ut de fulle bosspannene med tomme.

Plast avfall

Kildesortering for plast ved IBM gjelder kun ren folieplast/emballasjeplast som legges i sekk i varemottaket i første etasje (se oversiktskart).

All annen plast behandles som restavfall.

Restavfall

Små rester av papir, plast og all forurenset plast og matavfall som det er naturlig å hive i vanlige avfallsbøtter er restavfall. Som hovedregel tømmes disse regelmessig av renholdspersonalet. Fordi ikke alle avfallsbøtter tømmes hver dag, må matrester som kan gi sterk lukt, fraktes til bosscontainer i bossrommet i første etasje samme dag (se oversiktskart). Alternativt kan små matrester legges i bossbøtter på seminar-rommene. Disse tømmes hver dag.

Alt isoporavfall skal behandles som restavfall.

Eksterne linker

Ekstra informasjon kan finnes på følgende linker:

  1. Link til HMS-portalen angående avfall
  2. Retningslinjer for håndtering av spesialavfall og problemavfall ved UiB
  3. Miljøstatus i Norge – avfall
  4. Lov om vern mot forurensninger og om avfall
  5. Forskrift om strålevern og bruk av stråling

Kontakt info og kart


Ved spørsmål vedrørende avfall, kontakt:

Avfallskontakt ved Institutt for Biomedisin Juha Vahokoski 55 58 60 53 Juha.Vahokoski@uib.no
Kontaktperson for patologisk avfall i syvende etasje Torhild F. Sunde 55 58 63 90 Torhild.Sunde@uib.no