IC studio

From ift
Revision as of 08:44, 19 February 2009 by Nfyku (talk | contribs)

Kom igang med IC studio

Dette er en kort beskrivelse av hvordan man bruker IC studio for å tegne kretsskjema, lage nettliste og kjøre simulering.

Første gang man skal arbeide med Mentor Graphics verktøy skriv følgende kommando og start deretter et nytt skall.

ssh -X mikroserver2
/prog/design_kits/micro.init.csh

Starte opp IC studio

Skriv i et terminalvindu:
xset +fp  tcp/mikroserver2:7100
# Slå av autorepeat for funksjonstaster
xset -r 67 -r 68 -r 69 -r 70 -r 71 -r 72 -r 73 -r 74 -r 75 -r 76 -r 95 -r 96


ssh -X mikroserver2
source /prog/design_kits/mentor_init/mentor-s35d4_new.csh
ams_icstudio -project mgc/mitt_prosjekt -tech c35b4c3 &

Kommandoen starter IC studio med AMS-biblioteket til prosessen c35b4c3.

Dokumentasjon

Trenger du hjelp til skjemategning og/eller Design Architect generelt, kan du finne dokumentasjon her: /prog/mentor/mgc/ic.2005.1/shared/htmldocs/ start f.eks. firefox slik:

firefox file:///prog/mentor/mgc/ic.2005.1/shared/htmldocs/_bk_icda/_bk_icda.html

Åpne et nytt skjema

Høyre-klikk Library-vinduet. Velg New View og fyll inn f.eks. "My designs". Klikk på det nye biblioteket og høyre-klikk deretter i Cell-vinduet og velg "View Type" Schematic, slik som vist i figuren. Gi det nye skjemaet et navn. Deretter trykker du Finish. Du skal nå få opp Design-Architect-IC.

IC studio new view.png

velg show palette fra ikonlisten til høyre.

Velg symboler fra AMS-biblioteket eller fra standard-biblioteket. AMS-biblioteket inneholder komponenter som er mulig å lage i c35b4-prosessen. Standard-biblioteket inneholder standard-komponenter og ideelle komponenter. Fra menyen til høyre: Velg AMS Library eller Library.

I Design Architect-IC kalles skjemasymbol for "instance".

Symboler for spenningsnett (GND og VDD) finnes ved å velge: AMS Library - etc - cell power.

Det er enklest å bruke ideelle motstander og kondensatorer hvis du bare skal gjøre en simulering. Hvis du bruker slike komponenter må du legge til en "property" som kalles "INSTPAR" med den verdien motstanden eller kondensatoren skal ha, for eksempel 1k eller 1p.

For å tegne ledninger: Velg Add – Wire fra menyen til høyre, eller trykk F3 på tastaturet. En ledning avsluttes ved å trykke Enter. Trykk Esc for å avslutte add wire mode.

Sett navn på nettene (forbindelsene) som inn, ut, GND.

Velg: Name – Net fra menyen til høyre.

Kilder (spenning-, strøm- og signalkilder) finnes under Add Source i menyen til høyre. Gjør innstillinger i dialogboksen, trykk OK og plasser symbolet på skjemaet.

Velg f. eks. en sinusspenning med frekvens på 1000Hz og amplitude 1V.


Skjemaet lagres ved å trykke Check & Save fra menyen til høyre.

Design Viewpoint

Før vi kan begynne med simulering må vi sette “design viewpoint”. Velg AMS DVE "AMS Utilities → create viewpoint" fra menyen til høyre. Skriv inn stien til prosjektkatalogen (samme som cell name i ICstudio) og kontroller at de andre innstillingene stemmer.

Når du har trykket OK genereres en ny underkatalog som inneholder info om den prosessen vi skal bruke. I denne katalogen vil du etterhvert også finne nettlisten (en tekstfil som beskriver kretsen).

Dette trenger du bare gjøre én gang, men du kan ikke gjøre det før etter du har trykket Check & Save første gang.

Simulering

Når vi skal simulere må vi gå inn i “simuleringsmodus”. Velg Simulation fra menyen til høyre.

Sjekk at SPICE_Netlister er valgt. Siden vi bare har ett viewpoint i prosjektet vårt skal dette være valgt i Config Name (øverst). Velg OK.

Så er vi i simuleringsmodus.

Vi må fortelle netlisteren hvilket nett som er 0-referanse (jord/GND). Velg Session – Netlister fra menyen til høyre.

Skriv inn under Set Node 0 navnet du satte på jord-nettet i skjemaet.

Trykk OK.

Vi må velge prosesshjørne. Det finnes under menuen oppe: HIT KIT Utilities / Set simulation models. Her trenger du ikke endre på noe, men du må ha vært innom her og trykket OK for å bekrefte “typical”.

Setup → Forces definerer nettverk verdiene (f. eks. input og vdd).

Prober og plot

Vi må fortelle simulatoren hva vi vil ha ut av den. Sett prober og analyser for å få noe fornuftig ut av simulatoren. Velg f. eks. inngangen og utgangen på kretsen ved å klikke på skjemaet.

Velg Probes/Plots og velg f. eks. TRAN for transient.

Velg Analyses (igjen fra menyen til høyre) og merk av f. eks. Transient. Trykk Setup-knappen ved siden av Transient og sett f. eks. som vist på figuren under.

Nå er det bare å generere nettliste og kjøre simulering. Simulatoren vi bruker heter ELDO. Hvis vi kun vil generere nettliste bruker vi knappen Netlist. Ved å trykke på knappen Run ELDO genereres nettlisten og simulatoren kjøres.

ELDO kjøres i et terminalvindu. Før du lukker dette kan det være lurt å bla litt her for å se etter feilmeldinger. Denne informasjonen kan du finne igjen i .chi-filen.

Nettlisten består av én eller flere filer. Hovedfilen finnes i katalogen

  • vpt_s35d4_device* og har navnet *.cir. Denne er en tekstfil som kan leses av

mennesker (i f.eks. en tekst-editor). Filen inneholder informasjon om hvor bibliotekene ligger og hvilke plot vi vil ha ut. DA Lager hovedfilen enkel, og bruker denne til å inkludere de andre filene. Det er en god idé å åpne disse filene og studere dem. Spør noen som vet.

Hvis vi har en enkel krets kan vi skrive .cir-filen på egenhånd uten å tegne skjema i DA. Simulatoren kan vi selv kjøre fra kommandolinje i et terminalvindu med kommandoen:

eldo filnavn.cir  

hvor “filnavn.cir” er kildefilen.

ELDO produserer forskjellige output-filer: - .chi-filen er en tekstfil hvor ELDO lister opp alt den har gjort. Her finnes kildekoden, info om feil og advarsler, data for hvordan transistorene oppfører seg (metning/lineært område) hvor lang tid simuleringen tok og mere til.

- .attr er en fil med de plottene vi spurte etter. Denne må åpnes i Xelga eller DA IC View.

For å studere resultat-plottene, velg View Waves fra menyen til høyre. Dette starter programmet EZwave, som brukes til å studere simuleringsresultater.

EZwave kan også startes fra kommandolinjen

ezwave

Åpne filen med etternavn .wdb i viewpoint-katalogen.

Når du vil gjøre forandringer i skjemaet velger du End Sim, og du er tilbake i “skjema-modus”. Når du igjen skal simulere: Velg Check & Save. Velg Simulation for å gå inn i simuleringsmodus. Velg Run ELDO for å kjøre simulering med samme innstillinger som sist.

Tips

For å gjøre det lettere å bruke programmet kan vi sette noen innstillinger i DA-vinduet. Velg MGC – Setup – Session. Velg f. eks. disse innstillingene:

Måten DA bruker for å velge symboler med kan virke litt rar. Det kan du stille på ved å velge Session i menyen til høyre (ikke ha schematic-vinduet aktivt). Fra rullegardinmenyene velg: Setup – Selection. Bytt gjerne fra Additive til Individual.

For at DA skal huske disse innstillingene til neste gang velger du fra rullegardinmenyene: Setup - Save Setup. Hvis du får en feilmelding (nederst på skjermen) som sier “katalogen /mgc/startup finnes ikke”, så er det bare å opprette en slik katalog og prøve igjen.

Bruk av IC station

Når vi skal lage et utlegg i IC station begynner vi med å lage et nytt "View". Klikk på det biblioteket ditt og høyre-klikk deretter i Cell-vinduet og velg "New View". Velg "View Type" layout og trykk deretter Next og velg "Block" under Layout Definition og Schematic under Connectivity Source. Deretter trykker du Finish. Du skal nå få opp IC station. Her finner du en kort innføring i tegning av utlegg med "IC station", http://doc.uib.no/wiki/ICStation